A terv

Öt éve, 2011-ben költöztünk Pilisborosjenőre. Szeretünk kirándulni, a Nagy-Kevély kedvenc uticélja rövidebb kiruccanásainknak. Azt tapasztalom, hogy ezzel sokan mások is így vannak, rengeteg turista megfordul errefelé. Erről az 534 m magas bércről gyönyörű kilátás nyílik nyugati és déli irányba, Pilisvörösvár, Solymár, a Budai hegyek és Budapest felé. Északra és keletre viszont nincs kilátás. Ebbe az irányba az enyhe lejtőt erdő borítja, így egy viszonylag alacsony kilátó is elég lenne a teljes körpanorámához. Szóval: kéne egy kilátó a Nagy-Kevélyre.

Ismerősöktől érdeklődve megtudtam, hogy valamikor állt ezen a csúcson egy bemérőtorony, ami kilátóként is funkcionált, amíg le nem égett. 

6-7 évvel ezelőtt a Pilisborosjenőért Alapítvány kezdeményezte egy kilátó építését a bemérőtorony helyére. Elkészíttették az építési tervdokumentációt, a finanszírozásra is volt elképzelésük, végül a projekt valamiért mégsem valósult meg.

Hozzáértők szerint egy szerény kilátó megépíthető 2-3 millió forintból. Szükség van persze egy csapatra, mindenféle engedélyekre, a tulajdonos hozzájárulására, pénzre, szakemberekre, építőanyagra és ki tudja még mi mindenre. Most mindebből még semmi nincs meg, csak a szándék és készség arra, hogy időt és energiát fordítsak erre a projektre. Azt gondolom, hogy megfelelő összefogással ez a kilátó - sokunk örömére - viszonylag rövid idő alatt megépülhet.

Egyelőre a tervem fő elemei a következők:

1, Népszerűsíteni a projektet minden lehetséges fórumon Pilisborosjenőn, Csobánkán, Budakalászon, Ürömöm és még azon is túl. Ennek első lépéseként indítottuk el ezt a honlapot és a https://www.facebook.com/nagykevelykilato/ facebook oldalt.

2, Lelkes társakat toborozni, akikkel a továbbiakban közösen dolgozhatunk a projekt tervezésén és megvalósításán. Várom a jelentkezéseket a zmadaras@gmail.com címen.

3, Megszerezni az illetékes hivatalok, valamint a terület kezelőjének engedélyét, támogatását

4, Biztosítani a projekt finaszírozását adományok, pályázatok vagy egyéb források bevonásával

5, Megszervezni a kivitelezési munkát és megépíteni a kilátót

6, Biztosítani a kilátó folyamatos üzemelését, karbantartását